Stories about arresting music

vlcsnap-2019-01-02-10h55m20s478.jpg

Hamid Sakhizada

Hamid Sakhizada er en høyt anerkjent musiker fra Afghanistan, spesialisert i Hazara-tradisjonen, og instrumentet dambura. Han er en anerkjent musiker i både i og utenfor Afganistan, og har blant annet deltatt i den ABA Annual Song Contest, den asiatiske versjonen av Eurovision. Han har turnert i flere land, og produsert tre album. 

Hamid er en tradisjonsmusiker som har klart å gi musikk fra Hazara-tradisjonen en bred appell i Afghanistan. På grunn av det opplevde han større og større press fra religiøse og fanatiske miljøer i landet sitt.

Han har blitt fysisk og psykisk angrepet, og i 2015 ble to av hans musikkelever, Arif Shadab og Dilshad Baba kidnappet av Taliban på grunn av sin tilknytning til det tradisjonelle musikkmiljøet. Arif Shabad ble torturert, Dilshad Baba ble drept. 

Etter denne hendelsen, og stadig fler trusler, hadde ikke Hamid annet valg en å komme seg ut av Afghanistan. Han ble Harstads andre fribymusiker, og flyttet dit med sin kone Maryam Sharifi i slutten av 2016. Der bor han fortsatt, og jobber kontinuerlig med å holde liv i sin egen kulturarv. 

vlcsnap-2019-01-02-11h49m12s703.jpg

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen er en samisk artist og sanger fra Tana. Hun er en aktiv forkjemper for samisk kultur og rettigheter i tillegg til miljø og klima.

Med bandet ISÁK er hun nå etablert som et av de mest relevante navnene inne samisk musikk. Trioen består av Ella Marie, Daniel Eriksen og Aleksander Kostopoulos. Deres cover av Mari Boines «Elle» under Spellemannsprisen 2018 bergtok den norske musikkbransjen. 

Ella Marie har deltatt i flere nasjonale og internasjonale musikkonkurranser. Hun vant Samisk Grand Prix i 2016, og Liet International - en musikkonkurranse for europeiske minoritetsspråk -  i 2017. 

I 2018 vant hun NRKs Stjernekamp, hvor hun fikk vist frem samisk språk og musikk til hele Norge.