historier om musikk som fengsler

mia.jpg

Mai Khoi

"Hun har blitt kalt Vietnams Lady Gaga, men Mai Khoi har nok mindre felles med Gaga enn hun har med den russiske aktivistgruppen Pussy Riot.» - ABC News

Mai Khoi er en vietnamesisk popstjerne, sanger og musiker – og menneskerettighetsaktivist. Hun har spilt musikk siden hun var 12 år da hun var pianist i farens bryllupsband i kystbyen Nha Trang. Mai Khoi kombinerer sømløst ulike stilarter og rytmer, fra tradisjonell vietnamesisk folkemusikk til blues, soul og rock. Hennes musikk har bred følelsesmessig spennvidde, og preges av hennes store vokale register og særpregede egenskaper.

Hun snakker om seksualitet, LGBT-rettigheter og vold mot kvinner. Og hun fikk internasjonal medieoppmerksomhet i 2016 etter at hun som den første vietnamesiske selebritet i historien nominerte seg til nasjonalforsamlingen på en demokratisk plattform. Hun har nå forbud mot å spille i sitt hjemland, og blir stadig trakassert og fotfulgt av myndighetene. Det siste året har hun fått stor internasjonal oppmerksomhet for sitt mot, sin musikk og sin kamp for menneskerettigheter i Vietnam. I juni 2018 mottok Mai Khoi Václav Havel International Prize for Creative Dissent.

9.jpg

Moddi

Pål Moddi Knutsen, kjent under artistnavnet Moddi, er musiker og forfatter fra Senja. Han har gitt ut både norsk- og engelskspråklige musikkalbum, hvorav Kæm va du? fra 2013 vant Spellemannprisen i klassen Vise.

Moddi er spesielt kjent for sine tolkninger og tonesettinger av kunstnere som Helge Stangnes, Trygve Hoff og britiske Vashti Bunyan. På albumet Unsongs fra 2016 tolker og gjendiktet Moddi forbudte tekster og sanger fra hele verden, blant annet av artister som Pussy Riot, Víctor Jara og Kate Bush.

Moddi er en musiker som lenge har vært engasjert i kunstnerisk frihet, og et selvsagt valg for oss i en slik videoserie.